Zelfredzaamheid

Zelf dingen doen, zelf bepalen waar, wanneer en hoe je dingen doet lijkt de normaalste zaak van de wereld. Op het moment dat je iets mankeert, zoals het hebben van een gebroken arm of been, merk je pas waar je je armen en benen allemaal voor nodig hebt en hoe afhankelijk je van anderen kunt zijn wanneer je niet alles zelf kunt doen. Zodra de breuken genezen zijn, kun je (langzaamaan) weer je eigen gang gaan. Zelf alles doen.

Niet vanzelfsprekend

Zelfredzaamheid is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Mensen die niet zelfredzaam zijn, zijn afhankelijk van een ander om naar het toilet te gaan, dienen zich te laten wassen of aan te kleden. Zij kunnen niet altijd zelf bepalen wanneer zij iets gaan doen. Deze mensen hebben (vaak) zorg nodig en / of transfermiddelen om een transferhandeling plaats te kunnen laten vinden.

Autonomie

Bij het zorg verlenen gaat het om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn. Dit betekent niet alleen jezelf kunnen verplaatsen maar ook het behouden van de eigen regie – autonomie. Zelfredzaamheid is in een aantal aspecten, die de basisbehoeften aangeven, weer te geven. Een aantal basisbehoeften die invloed op transferhandelingen hebben, zijn:

Zelfredzaamheid | Hygiëne

Hygiëne

Onder hygiëne verstaan we lichaamsverzorging in de vorm van douchen, baden en wassen aan de wastafel. Wanneer de zorgvrager beperkt is in zijn mogelijkheden, kan zijn / haar zelfredzaamheid door middel van een aangepast bad, een douchetoiletstoel of een brancard worden bevorderd. Met deze transfermiddelen kan een zorgvrager nog zo lang mogelijk zelfstandig wassen. Soms kan een klein hulpmiddel ervoor zorgen dat iemand zelfstandig op een douchetoiletstoel plaats kan nemen en zelf kan gaan douchen.

 

Zelfredzaamheid | Continentie

Continentie

Met een opstahulpmiddel of tillift kan een zorgvrager (weer) zelfstandig naar het toilet of van het toilet gebruik maken. In sommige situaties kan een transferhulpmiddel de oplossing zijn om weer zelfstandig op het toilet te komen.

 

Zelfredzaamheid | Lichaamshouding

Lichaamshouding

De lichaamshouding van de zorgvrager terwijl hij / zij bijvoorbeeld in een stoel zit of op bed ligt is erg belangrijk. Een zorgvrager dient comfortabel en veilig te zijn gepositioneerd. Daarnaast is het belangrijk dat de zorgverlener tijdens een transfer een goede houding aanneemt. De zorgverlener dient handelingen uit te voeren zonder zichzelf fysiek te belasten. Met behulp van transfer- en tilhulpmiddelen kan een zorgverlener zijn / haar lichaamshouding veranderen, maar ook de lichaamshouding van een zorgvrager gemakkelijker veranderen / aanpassen.

 

Zelfredzaamheid | Mobiliteit

Mobiliteit

Wanneer een zorgvrager hulp nodig heeft bij het verplaatsen, is het belangrijk te kijken of dat op een natuurlijke manier mogelijk is. Het stimuleren en onderhouden van de resterende functies is van groot belang voor de mobiliteit van de zorgvrager. Indien bij het opstaan bijvoorbeeld een actieve tillift wordt gebruikt, dient te worden gekeken of de lift het bewegingspatroon van de zorgvrager kan volgen.

 

Zelfredzaamheid | ADL

Algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL)

Het aankleden is een dagelijkse activiteit. Jezelf kunnen aankleden is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar met een (kleine) aanpassing is het voor zorgvragers mogelijk zichzelf weer te kunnen kleden. Soms is het aankleden alleen mogelijk wanneer de zorgvrager stabiel kan staan en ondersteuning ondervindt van een hulpmiddel of een zorgverlener. Ook een zorgverlener heeft soms een hulpmiddel nodig om de zorgverlener te kunnen helpen bij het aankleden zonder de grenzen van fysieke overbelasting te overschrijden.