Tilbanden inspectie & onderhoud

Op deze pagina willen wij u informeren over de inspectie en onderhoud van (UniQare) tilbanden. De onderdelen voor inspectie en onderhoud zijn opgedeeld in een viertal vragen:

 • Wat zegt de norm over inspectie van tilbanden?
 • Wie mag de inspectie van tilbanden uitvoeren? 
 • Op welke punten moet de tilband periodiek geïnspecteerd worden? 
 • Hoe onderhoud ik de tilbanden van UniQare? 

Wat zegt de norm over periodieke inspectie van tilbanden? 

De tilbanden dienen jaarlijkse gekeurd worden, conform de NEN 7506-2011: Inspectie en onderhoud van patiënten tilliften. Bij intensief gebruik wordt echter aangeraden om inspecties frequenter te laten plaats vinden.

Onder intensief gebruik wordt verstaan.

 1. Dagelijkse veelvuldige transfers
 2. Meerdere keren wassen per week
 3. Gebruik in een bad of zwembad

In principe volgen wij de NEN 7506-2011 voor inspectie en onderhoud van tilbanden. Echter, in de ISO 10535: de  internationale norm die ook in Nederland van toepassing is, staat: periodieke inspectie van tilbanden moet minimaal elke 6 maanden uitgevoerd worden en bij frequenter gebruik mogelijk vaker. Om deze reden adviseren wij om een halfjaarlijkse check bij u thuis of organisatie uit te (laten) voeren. 

Het gemak van een uniek weeflabel van de UniQare tilband

Op het weeflabel van de tilbanden van UniQare vindt u de productiedatum en controledatum wanneer de inspectie voor het laatst is uitgevoerd. Uiteraard worden deze inspecties ook bijgehouden in ons digitale logboek FieldBuddy indien wij de keuring uitvoeren. Indien een dealer of uzelf de keuring uitvoert, dient u dit bij te bij te houden in een (digitaal) logboek. 

Wie mag de inspectie van tilbanden uitvoeren? 

Alleen aantoonbaar vakbekwame en specifiek opgeleide personen die goed bekend zijn met het ontwerp, gebruik en onderhoud van de tilbanden zijnbevoegd om inspecties uit te voeren. Uitgangspunt bij de inspectie is altijd deze norm. De uitvoerder van de inspectie moet het (digitale) logboek doornemen voordat de inspectie wordt uitgevoerd.

Op welke punten moet de tilband periodiek geïnspecteerd worden? 

De inspectie van tilbanden en toebehoren moet worden uitgevoerd op ten minste de volgende punten:

 • of de band volledig is en is voorzien van het door de fabrikant voorgeschreven functionele toebehoren; denk hierbij aan baleinen, fixatiebandjes, etc.
 • of het label leesbaar is en volledig (CE-markering, leverancier, serienummer, maximaal gewicht, toepassing, productiedatum en wasvoorschrift); 
 • of de tilband, koorden en veiligheidsbanden geen rafels, brand- of andere gaten, losse naden of scheuren vertonen; 
 • of de clips niet zijn beschadigd (scheurtjes, verbuiging enz.);
 • of de lusbanden geen beschadigingen, rafels, brand- of andere gaten, losse naden en scheuren vertonen.

Indien op één van deze punten een defect wordt geconstateerd, moet de band onmiddellijk buitengebruik worden gesteld en worden voorzien van een afkeurlabel. De afkeur van de band moet vervolgens worden geregistreerd. United Care maakt hierbij gebruik van het online hulpmiddelen beheersysteem FieldBuddy.

Hoe onderhoud ik de tilbanden van UniQare? 

Omdat een tilband het gewicht van een cliënt moet kunnen dragen, is het van belang dat de tilband in goede staat verkeert. Voordat u gebruik maakt van de tilband is het belangrijk dat u de tilband visueel inspecteert op slijtage. De conditie van een tilband wordt mede sterk bepaald door de manier waarop deze wordt gewassen of gedesinfecteerd.

Voor duurzaam gebruik, check te allen tijde de onderhouds- en  wasvoorschriften van de fabrikant. Deze treft u aan op het label maar ook in de handleiding. Een tilband is aan slijtage onderhevig en is een gebruiksartikel. Bij normaal gebruik mag u verwachten dat uw tilband minimaal 2 jaar meegaat. 

Voor het wassen van de tilband dient u de wasvoorschriften te volgen.  Voor het behoud van de tilband moet de tilband in een waszak gewassen worden. Daarnaast mogen de tilbanden van UniQare niet in de droger. De stoffen van Uniqare bestaan voornamelijk uit polyester (m.u.v. bamboe),wat de eigenschap heeft dat het snel droogt.  Daarnaast bestaat de vulling van de tilbanden van UniQare uit gesloten cellen schuim dat geen vocht opneemt. Zodoende zijn de droogtijden zeer kort en kunt u de tilbanden na een wasbeurt snel weer gebruiken.  

Handleidingen

Handleiding wasvoorschriften tilband UniQare
Handleiding wasvoorschriften loopvest UniQare
Handleiding wasvoorschriften disposable tilband UniQare