Metra en United Care versterken elkaar om anderen te helpen

23 oktober 2014

Metra, gevestigd in Gent (België) is dé gespecialiseerde partner binnen de zorgsector voor ergonomische oplossingen die het fysieke werk verlichten en het comfort en de zelfredzaamheid van minder mobiele personen verhogen. Het bedrijf is tevens gespecialiseerd in oplossingen voor het toegankelijk maken van zowel privé woningen als openbare gebouwen. Directeur Pieter Uytterschaut vertelt waarin Metra en United Care elkaar versterken om daarmee anderen te kunnen helpen.

 

Pionieren

De vader van Pieter richtte zeventien jaar geleden het bedrijf Metra, wat staat voor Medische Transfer, op. “Hij raakte zijn toenmalige job in de medische sector kwijt en vond het te vroeg om niets meer te doen. Hij is vanuit eigen interesse van 'scratch' begonnen”, vertelt Pieter met enige trots in zijn stem. Er is gestart met transferhulpmiddelen met glijsystemen (of wrijvingsweerstandsreductie). Daarna kwamen er tilsystemen en allerhande verwante producten bij. “Het was toen echt pionierswerk. Er was in die tijd, in België, nog weinig bekend met betrekking tot de ergonomie en techniek van het transfereren.” Pieter is zelf zo'n dertien jaar bij het bedrijf actief en doorgegroeid tot managing director.

 

Versterken

Metra is een groothandel in zorgproducten en krijgt vanuit verschillende landen en leveranciers de artikelen geleverd. Daarnaast hebben ze een eigen lijn, die door een separate onderneming geproduceerd wordt. Vanuit het netwerk en via OpeMed (Engeland), dat gespecialiseerd is in flexibele en gebruiksvriendelijke oplossingen binnen de gezondheidszorg, kwam Pieter in contact met United Care. “We waren op zoek naar een partner om onze range aan producten, meer specifiek tilliften, te vergroten om onze positie te versterken. We zitten met United care wat betreft visie, producten, service en advies op dezelfde golflengte. Onze pre-sales en after-sales zijn naast juiste levering, tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding, namelijk van zeer groot belang.” Waar OpeMed de wereld bedient, United Care zich in Nederland en Europa een weg baant is Metra nog beperkt in het exporteren, maar daarentegen een zeer gerenommeerd bedrijf in België met een grote meerwaarde binnen de gezondheidszorg. “Wat betreft manuele transfers en op het vlak van toegankelijkheid (denk aan mobiele oprijgoten, platen, trappenklimmers etc.) zijn we marktleider.”

 

Helpen

Pieter komt zelf niet uit de professionele zorgverlening. Hij was eerder werknemer en salesmanager bij een groothandel in een andere sector. “Het ondernemerschap zit me echter in het bloed. Ik ben sterk maatschappelijk en menselijk geëngageerd en dat geeft een extra dimensie aan mijn huidige werk. Oplossingen zoeken en mensen helpen waar nodig, maakt een wezenlijk verschil dan enkel een bedrijf te leiden.” Ook wat betreft oplossingsgerichtheid, voor zowel professionele als eenvoudige toepassingen in een thuissituatie, hebben United Care en Metra elkaar gevonden. “Ik geloof er sterk in dat de meerwaarde niet louter de prijsdruk is, maar dat de meerwaarde zit in goede nazorg en service. Wij kunnen elkaar als partner versterken. Onze contacten zijn geïntensiveerd en smaakt nog steeds naar meer. Het werpt voor iedereen zijn vruchten af. We hebben elkaar nodig en met onze samenwerking kunnen we anderen juist nog meer helpen.”