Mensen met dementie voelen zich thuis in landhuis De Wenakker van Het Buytenhuis

1 november 2019

Een statig landhuis op de grens van Groningen en Haren is sinds kort het thuis van mensen met dementie. Landhuis De Wenakker van Het Buytenhuis biedt mensen met dementie een thuis, aansluitend bij het leven en leefritme zoals ze dat gewend zijn. Ze wonen persoonlijk, comfortabel én betaalbaar in een huiselijke omgeving, omringd door warmte en zorg. Dat maakt Het Buytenhuis uniek.

Fantastisch concept

Bij het lezen van een artikel in het Dagblad van het Noorden over het nieuwe initiatief Het Buytenhuis dachten wij gelijk: ‘wat een fantastisch concept!’ Hier krijgen ze meer huiselijkheid, medewerkers, zorg en aandacht. En dat is nou precies waaraan het mensen met dementie vaak ontbreekt. Voor zowel bewoners als bezoekers van de dagbesteding is een groter aantal zorgmedewerkers aanwezig. Dat schept extra ruimte voor persoonlijke aandacht. En dankzij de grote, afgesloten tuin kunnen de bewoners veilig naar buiten, wanneer ze maar willen.

Meer verzorgenden, verplegenden en activiteitenbegeleiders

Locatiehoofd van De Wenakker is Ellie Mattiesing. Na HBO-opleidingen verpleegkunde en bedrijfskunde stond zij jarenlang zelf aan het bed: “Vanuit mijn opleiding en praktijkervaring weet ik hoe belangrijk het is zowel de inhoudelijke zorg als de bedrijfskundige kant van de zorg goed geregeld is. Zeker als je enerzijds betaalbare zorg wilt leveren en er anderzijds juist meer verzorgenden, verpleegkundigen en activiteitenbegeleiders wilt inzetten om zo veel en goed mogelijke zorg en begeleiding te geven.In de toekomst hopen we ook vrijwilligers te verwelkomen, die met onze bewoners extra activiteiten gaan doen voor nog meer persoonlijke aandacht.”

Hart en passie voor goede zorg

Initiatiefnemers van Het Buytenhuis zijn drie mensen met hart en passie voor goede zorg: thuiszorgdirecteur en eigenaar van een alzheimercafé Hanni van den Broek, zorgprofessional en ervaringsdeskundige als mantelzorger Alfred Boskma en architect Henk Kieft, die zich al heel lang inzet voor velerlei maatschappelijke projecten. Laatstgenoemde kende onze directeur Jan Stevenson nog uit de tijd dat ze samen volleybalden. En nog voordat wij contact konden zoeken met Het Buytenhuis, belde Kieft zijn voormalige sportvriend.

Een zo aangenaam mogelijk leven

De neuzen van United Care en Het Buytenhuis staan qua visie op zorg exact in dezelfde richting, zo bleek direct: niet de ziekte maar een zo aangenaam mogelijk leven staat centraal De samenwerking kreeg in aanloop naar de opening vorm met de levering van materialen en attributen voor hygiëne, een hoog-laag zorgbed voor de bed- & breakfastkamer en een hoog-laag zorgbad voor de wellness badkamer. De intentie van beide kanten is om te blijven samenwerken, door oplossingen te bieden op basis van concrete zorgvraag van bewoners. “United Care denkt met ons mee. We willen hetzelfde: het beste bieden voor de zorg”, zegt Ellie.

Hartverwarmende omgeving

Het Buytenhuis ging op 17 oktober 2019 officieel van start met de opening en open huis van De Wenakker. Volgens Ellie waren de reacties louter positief en samen te vatten met de woorden: ‘wat een hartverwarmende omgeving’. Het is de bedoeling dat het aantal locaties binnen afzienbare tijd uitbreidt. Daarbij zal het in alle gevallen gaan om mooie panden met een huiselijke inrichting en ruimte voor bewoners om onbegeleid naar buiten te gaan. In De Wenakker woonden op het moment van opening al zes mensen. Er is ruimte voor vijftien bewoners en vijf mensen voor de dagbesteding. Ellie: “ Hebt u interesse? Wacht dan niet te lang met contact opnemen. Want gezien de wachtlijsten verwachten we dat alle plekken snel vol zullen zitten.”

Logeerkamer om mantelzorgers te ontlasten

Naast wonen en dagbesteding biedt Het Buytenhuis ook nog een logeerverblijf, waar mensen maximaal enkele weken kunnen verblijven, bijvoorbeeld om de mantelzorger te ontlasten. Ellie: “Wij weten uit ervaring hoe zwaar de wissel kan zijn die langdurige zorg voor mensen met dementie trekt op het leven van mantelzorgers. Zij vinden de stap om bijvoorbeeld de partner of ouder ‘weg te doen’ te groot en belanden daardoor in een situatie die ten koste gaat van hen zelf. Wil zo’n mantelzorger bijvoorbeeld eens op vakantie om even helemaal op te laden, dan kan de dementerende tijdelijk bij ons in het logeerverblijf wonen.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van wonen, dagbesteding of logeren bij Het Buytenhuis, dan kunt u contact opnemen via info@hetbuytenhuis.nl. U vindt meer informatie op de website van Het Buytenhuys.

Impressie