Onder de loep: Rien Potter

2 maart 2017

United Care is dé transferspecialist van Nederland. Onze hoogste prioriteit is het ontwikkelen en innoveren van comfortabele, veilige (transfer)hulpmiddelen. Met deze duurzame producten dragen wij bij aan de mobiliteit en behoud van zelfstandig leven, wonen en werken van de zorgvrager in thuissituaties of in zorginstellingen.

 

Maar een bedrijf is zoveel meer dan alleen zijn producten, de mensen die er werken die zijn het fundament van de organisatie. Zij nemen een centrale plaats is en daarom stellen we graag aan u voor: R&D Engineer / tekenaar-constructeur Rien Potter.

 

Wie is Rien Potter?

Rien is 39 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen; een jongen van 10 en een meisje van 7 jaar. Hij is geboren en nog steeds woonachtig in Winschoten, voetbalt en is trainer van een jeugdploeg. Heeft de MTS in Stadskanaal gevolgd en is voor zijn 1e stage bij de toenmalige machinefabriek Pantex in Winschoten terecht gekomen. Daar heeft hij in de productie gewerkt en daar veel van opgestoken. Ook zijn 2e stage heeft hij daar doorgebracht.

 

Pantex had namelijk alles in huis om aan te snuffelen. De 2e periode was een gerichtere stage en kwam hij op de tekenkamer terecht. Dat vond hij erg leuk en lag hem. “Ik weet niet beter dan dat ik met techniek bezig ben geweest. Boeiend, aan tekenaar-constructeur, is dat het onderdeel wat je hebt bedacht en uitgewerkt uiteindelijk daadwerkelijk in je handen hebt en het werkt zoals je hebt bedacht. Het product ontstaat bij ons van de eerste pennenstreek tot een compleet productierijp product.”

 

Waarom United Care?

“Hmm ik ben eigenlijk niet bij United Care terecht gekomen als wel dat United Care naar mij is gekomen. Direct na school in 1996 kwam ik in dienst bij Pantex als tekenaar. Daar trof ik ook Harry Hoppentocht, die tot aan zijn pensioen (2017) nog steeds mijn collega is. Pantex had op een gegeven moment wat minder werk en zocht er productiewerk bij. Dat werk werd gevonden bij United Care, toen nog gevestigd in Winschoten. Pantex werd na een faillissement en een doorstart verkocht aan een Amerikaans bedrijf. United Care, waar ik al producten voor tekende, vestigde zich in het pand en nam een deel van de medewerkers over. Ik bleef als tekenaar-constructeur net als Harry Hoppentocht, vandaar dat ik aangaf dat ik niet naar United Care ben gegaan, maar dat United Care bij mij kwam.” 

 

Wat is jouw ambitie?

“Ik zit eigenlijk wel waar ik wil zijn en heb het prima naar mijn zin. Ik heb in mijn functie een beetje de hand in alles. We hebben een platte organisatie en veel vrijheid in de eigen functie. Van A tot Z ben je onderdeel van het geheel. Wanneer er bijvoorbeeld een idee is voor een nieuw product gaan we overleggen, laten het sudderen, er komt een schets, overleggen weer wat, schetsen wat in de computer en beetje bij beetje ontstaat er een nieuw product of aanpassing van een bestaand product. Vervolgens proberen we het op tekening te zetten en toetsen dit op waar we naar toe willen. Hierin is natuurlijk veel veranderd in de jaren, van tekeningen schetsen en handmatig liniaal werk tot 2D en nu 3D tekenen op de computer. Het 3D tekeningen biedt tegenwoordig vele voordelen.

 

Over alle onderdelen wordt nagedacht. Van sterkte, materiaal, elektronica, kunststof delen, tilbanden, gebruiksgemak tot het kleinste schroefje aan toe. Alle details moeten kloppen. Wanneer dit alles goed lijkt laten we een prototype bouwen. We zetten zelf de prototypes in elkaar omdat je dan zelf ervaart hoe het geheel past en kunnen hierin erg makkelijk bijsturen. De eerste ‘kleine serie’ wordt daarna gemaakt door de jongens in de fabriek. Dan worden alle aanpassingen en gegevens nogmaals verwerkt en kan de lift getest en uitgezet worden voor een veldtest. Voor ons houdt het hier nog niet op. De dossiers moeten worden gemaakt en aangevuld, er moeten handleidingen worden geschreven en het geheel worden doorgesproken met de verkoop en servicemonteurs.

 

Het werk is dynamisch met nog steeds voldoende uitdaging. Ik leer en groei nog steeds. Het is zeg maar puzzelen op hoog niveau, waarbij soms het ouderwetse knip en plakwerk ook nog steeds uitkomst biedt. Een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een hulpmiddel, dat is geweldig.”