Natuurlijk in beweging
-A +A

050 - 30 50 900

Onder de loep: Erik Ykema

United Care is dé transferspecialist van Nederland. Onze hoogste prioriteit is het ontwikkelen en innoveren van comfortabele, veilige (transfer)hulpmiddelen. Met deze duurzame producten dragen wij bij aan de mobiliteit en behoud van zelfstandig leven, wonen en werken van de zorgvrager in thuissituaties of in zorginstellingen.

 

Maar een bedrijf is zoveel meer dan alleen zijn producten, de mensen die er werken die zijn het fundament van de organisatie. Zij nemen een centrale plaats is en daarom stellen we graag aan u voor: Productiemanager Techniek / Inkoop Erik Ykema.

 

Wie is Erik Ykema?

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden komt Erik van oorsprong uit Friesland, hij is nu woonachtig in Assen en sinds februari 2016 werkzaam bij United Care in Groningen. “Ik ben 48, getrouwd en heb 3 kinderen in de leeftijd van 17 (jongen), 15 (meisje) en 14 (jongen) jaar. Heb de HTS Werktuigbouwkunde en Bedrijfskunde gevolgd en ondertussen ruim 20-jaar ervaring bij productiebedrijven in de metaal.” 

 

Zijn werkzame leven brengt hij door bij onder meer Cordis, een bedrijf dat medische producten vervaardigt, bij een beddenfabrikant in Friesland gericht op de consumenten markt en bij Fokker Aerostructures, vliegtuigbouw. “Bij de beddenfabriek was het naast het functionele aspect ook belangrijk hoe het product er uit zag. Vormgeving speelde daar een grotere rol dan bijvoorbeeld bij Cordis of Fokker. Na zeven jaar bij Fokker te hebben gewerkt vond ik het tijd om naar een nieuwe werkgever uit te kijken. Bij voorkeur een bedrijf met een platte structuur en een herkenbaar eigen product.”

 

Waarom United Care?

“Online speurend naar vacatures kwam ik de functie van Productiemanager Techniek / Inkoop bij United Care tegen. Ik heb in december 2015 een brief en CV gestuurd en werd in de kerstvakantie door Jan Stevenson voor een gesprek uitgenodigd en ben in februari 2016 begonnen. Ik kende het bedrijf voor die tijd niet, was vooral door de functie getriggerd. Tijdens het gesprek was er direct een klik. Het type bedrijf met korte lijnen en veel vrijheid past bij mij. Minder bureaucratisch en meer eigen invloed. Zij stellen de mens centraal en maken geen doorsnee producten. Daarnaast bieden ze in de productie ook nog werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, wat mij zeer aanspreekt.” Als ik vraag wat zijn functie precies inhoudt, beantwoordt hij dat met: “manusje van alles”. Dat maakt nog niet veel wijzer.

 

“Tja, zorgen dat alle onderdelen er tijdig zijn voor de productie, dat de productievloer de juiste middelen heeft, de voorman en medewerkers coachen, kwaliteitsissues oplossen, verbeteringen doorvoeren, meedenken over de ontwikkeling van nieuwe producten”, legt Erik uit. “Het is een afwisselende functie, met ruimte voor eigen invulling en ondernemerschap.”  Het product van United Care boeit Erik ook. “Mijn vader is recent overleden en hij bracht zijn laatste maanden door in een verpleeghuis. Daar zie je allerlei hulpmiddelen langskomen. Het ontwikkelen en maken van producten voor hulpbehoevende mensen spreekt mij in die zin ook aan. Het is geen consumptie artikel. Je bent met iets bezig dat er wezenlijk toe doet. Mensen zijn er vaak enorm mee geholpen, het verbetert hun kwaliteit van leven.”

 

Wat is jouw ambitie?

“Hmm, ambitie, waar wil ik staan over zeg maar vijf jaar, daar kan ik nu nog moeilijk wat over zeggen. Zo lang werk ik er nog niet. Wat ik wel graag wil is bijdragen om United Care naar een hoger niveau te brengen. Ik ben 'Lean' aan het introduceren bij United Care (Lean is een filosofie om continu te verbeteren, het creëren van waarde en elimineren van verspilling). Dat kan in elk facet van het bedrijf met kleine en grote stappen ingevoerd worden. Het gaat daarbij ook om bewustwording, wat doe ik en is het logisch dat het zo gaat. Daar is vast nog veel in te ontwikkelen. Je kunt hierdoor ook nog meer betrokkenheid creëren en efficiëntie bevorderen. Waren mijn werkzaamheden bij bijvoorbeeld Fokker vooral lange termijn gericht, bij United Care zie je direct resultaat. Problemen los je direct op. Werk doen wat ik leuk vind en bijdragen hoe we het (nog) beter kunnen doen, dat zijn voor nu mijn drijfveren.”