Welk hulpmiddel ondersteunt de zorgvrager bij het douchen/wassen?

Wanneer de zorgvrager niet meer kan lopen of langere tijd stabiel kan blijven staan (waardoor een vast douchezitje, beugels in de badkamer of een opstahulpmiddel niet toereikend zijn) en wassen op bed niet gewenst is, kan de inzet van een douchestoel of douchebrancard het douchen (weer) mogelijk maken.

 

Of het beste een douchestoel of een douchebrancard kan worden gebruikt wordt onder andere bepaald door de mate van eigen activiteit van de zorgvrager, diens hoofdstabiliteit, persoonlijke voorkeur en verdere wensen en eisen omtrent verzorging.

 

Inzet van een adequaat hulpmiddel tijdens het douchen en verzorgen zorgt ervoor dat de fysieke belasting voor de zorgverlener, als gevolg van langdurig in een ongunstige werkhouding staan (statische belasting), kan worden voorkomen doordat het hulpmiddel op de juiste werkhoogte kan worden ingesteld. Het gebruikmaken van de kantelverstelling van de douchestoel maakt het wassen en verzorgen eenvoudiger doordat het onderlichaam beter bereikbaar is, tevens verhoogt de kantelverstelling het zitcomfort voor de zorgvrager.

 

Voor meer informatie over douchestoelen en –brancards, klik hier.