Natuurlijk in beweging
-A +A

050 - 30 50 900

Wim Splinter, externe uitdager die maar blijft vragen ‘waarom?’

Een groeiende organisatie kent vele uitdagingen. Deze dynamiek zet aan tot veranderingen, maar die moeten wel doelgericht zijn. De vraag wat en hoe je precies moet ontwikkelen, is een lastige. Daarbij is een kundige blik van buitenaf vaak een grote meerwaarde.

 

Wim Splinter helpt United Care verder vanuit zijn vogelvluchtperspectief. Zelf noemt hij zijn rol die van ‘uitdager’. “Heel kort samengevat komt het erop neer dat ik bij elke vraag, opdracht, project of ontwikkeling naar het ‘waarom’ blijf vragen”, zegt hij.

 

“Ik pak zaken aan met Gronings Agrarisch VErstand"

 

Is nieuwe ICT de oplossing?

Wim optimaliseert processen en procedure, waar mogelijk gebruikmakend van ICT. Maar die techniek is voor hem slechts het sluitstuk van een proces. “ICT is een instrument, nooit een doel. Om ICT effectief in te zetten, moet je dus eerst weten wat je doel is. Daar vraag ik altijd naar het ‘waarom’ achter elk plan of project. Want als ik de waarom-vraag blijf stellen, moet ik uitkomen bij visie en strategie. Is dat niet het geval, dan mankeert er wat aan de doelstelling van het project. Soms kom ik er dan zelfs achter dat de organisatie helemaal niet op zoek is naar een softwareoplossing. Want voor lang niet elk probleem binnen een bedrijf is ICT dé oplossing. Dan moet je het bijvoorbeeld zoeken in bijsturen van procedures of processen.”

 

GAVE-filosofie

Soms is Wim uitvoerend projectmanager ICT, vaak is hij adviseur. Maar nooit tegelijk. “Wat ik aanbeveel, lever ik niet zelf. Want dat zou mijn onafhankelijkheid op het spel zetten”, licht hij toe. ‘Trusted advisor’ is de gangbare benaming van zijn adviserende rol. Maar die managementterminologie past totaal niet bij zijn - met een knipoog - GAVE-filosofie: “Ik pak zaken aan met Gronings Agrarisch VErstand. Verwacht van mij geen papieren tijger om de behoeften van de klant zo complex mogelijk vast te leggen. Ik wil de organisatie zo pragmatisch mogelijk ondersteunen op basis van vakmanschap en gedegen kennis.”

 

Het belang van het waarom

“Leidinggevenden zouden veel vaker de waarom-vraag moeten stellen. De nieuwsgierigheid naar de vraag achter de vraag mis ik in veel gevallen. Menig ondernemer verwoordt een behoefte en verwacht dat zijn vraag of opdracht zonder vragen wordt opgepakt. De ondernemer of leidinggevende kent zijn behoefte vaak helemaal niet.”, signaleert Wim. “United Care onderkent dit en schakelt mijn hulp in bij de implementatie van nieuwe processen, software en apps. Daarbij wil ik in de eerste plaats antwoord op de vraag: welke doelstelling wil je met dit project verwezenlijken?”

 

Hofnar

“Bij United Care ben ik de hofnar”, verduidelijkt Wim. “De uitdager, de motivator en de coach die een goede discussie niet uit de weg gaat, waarbij ik er niet ben om door iedereen aardig gevonden te worden. Neem bijvoorbeeld de implementatie van een service-managementsysteem: FieldBuddy, die ik begeleid. Dit systeem regelt aansturing van monteurs door de binnendienst, digitale rapportages en monitoring door de klant van serviceverzoeken via een klantportaal. Dit systeem moet bijdragen aan het bereiken aan de gestelde kwaliteitsdoelstelling, door reductie van foutkansen, meer efficiency op de werkvloer en vroegtijdig bijsturen door het management.”

 

Wim Splinter en United Care

Wim Splinter voelt zich in zijn rol thuis bij ons: “United Care is natuurlijk van nature. Het bedrijf staat voor je aan je woord houden, continue zelfreflectie, structurele aandacht voor kwaliteitsverbetering en Noordelijke nuchterheid. United Care verzamelt om zich heen een netwerk van specialisten die zij de ruimte geven om mee te bouwen aan de organisatie. Dat is in het zakenleven zeker geen alledaagse eigenschap. De positie in de top 100 van meest innovatieve bedrijven van Nederland en de nominatie voor de Groninger Ondernemersprijs, ze komen niet zo maar uit de lucht vallen. United Care heeft de flexibiliteit van een mkb-bedrijf en de betrokkenheid van een familiebedrijf, ik vind het heel mooi om daaraan mijn bijdrage te mogen leveren.”